Bereiken | Bewegen | Bouwen

Nieuwsbrief april 2024
Beste muziekliefhebbers,

Welkom
We zitten volop in de lente en dat betekent dat we het staartje van het les seizoen ingaan. Daarom een nieuwsbrief vol weetjes, nieuwtjes en data.

Vakanties en feestdagen 2024
Hieronder vinden jullie alle data waarop géén lessen zijn, op een rijtje.
Meivakantie               26 april t/m 10 mei
2e Pinksterdag          20 mei
Zomervakantie          1 juli t/m 30 augustus

Nieuwe baan in Houten
Sinds februari van dit jaar ben ik begonnen als pianodocente binnen het HMC, het Houtens Muziek Collectief. Dit HMC bestaat uit een bruisend team van muziekdocenten en ik vind het erg leuk om daar nu deel van uit te maken.
Via mijn profiel, kunnen jullie eens rondneuzen op de site van het HMC en kijken naar demogelijkheden die binnen het Houtens Muziek Collectief te vinden zijn.
Oók interessant voor de leerlingen van mijn pianolespraktijk te Nieuwegein!
Denk bijvoorbeeld maar eens aan het pianocafé voor volwassenen! (zie hieronder)

Pianocafé volwassenen
Het pianocafé is een initiatief van de pianodocenten Guy van Beek en René Maurer. Het is een gezellige ontmoetingsplek voor enthousiaste amateurpianisten vanaf 18 jaar, die het leuk vinden om zich te presenteren of ervaring willen opdoen om voor publiek te spelen. Alle niveaus en muziekstijlen zijn welkom.
Zin om mee te doen? Meld je dan aan bij info@renemaurer.nl
Op 8 juni a.s. is het eerstvolgende pianocafé in de JTS zaal van Theater De Slinger in Houten.

Lijkt het je leuk, maar vind je het toch nog een beetje spannend, dan kunnen we ook samende ervaring instappen met een quatre-mains. Ik begeleid je graag!
Neem je eigen fans mee (die hoeven zich overigens niet aan te melden) en kom luisteren of spelen in Houten.
De toegang is gratis. Een kleine bijdrage achteraf zou fijn zijn om dit mooie initiatief te kunnen blijven aanbieden.

Klik op hier voor meer info over het aanstaande Pianocafé.

Afwezigheid
Ik merk dat er onduidelijkheid is over de voorwaarden bij afwezigheid en ziekte. Daarom hieronder nog even de voorwaarden die hiervoor gelden.

  • Bij afwezigheid van de leerling wegens ziekte is het volledige lesgeld verschuldigd
  • Bij afwezigheid van de leerling wegens persoonlijke verhindering (N.B. hieronder vallen ook de ‘eigen’ vakantie die buiten de data van geplande vakanties opgenomen worden) is tevens het volledige lesgeld verschuldigd
  • Inhaallessen vinden plaats in overleg, maar worden uitsluitend ingepland indien mijn agenda dit toelaat
    Bovenstaande geldt ook als de afwezigheid ruim van tevoren wordt aangekondigd en gelden voor zowel de wekelijkse als de tweewekelijkse leerlingen.

Mikhail Pletnev
In oktober 2023 had ik het grote genoegen om naar een concert te kunnen van een van ’s werelds grootste pianisten, Mikhail Pletnev.
Zijn spel heb ik als magisch ervaren en het is de moeite waard om kennis te maken met deze briljante pianist. Toen ik ging zoeken naar meer informatie over deze pianist, kwam ik een aantal interviews en documentaires over hem tegen … alleen in het Russisch en zonder vertaling. Mijn Russische leerlinge, Luba Zoebkova heeft veel tijd gestoken in de vertaling van deze documentaires en interviews, waarvoor veel dank!

Hier vind je de link naar mijn site, waarop de documentaires zijn te zien. Bij elke aflevering kun je de Engelse vertaling downloaden.

Voorspeelmiddag
Ja, de voorspeelmiddag komt er weer aan!
De voorspeelmiddag is het slot evenement van het lesseizoen, waarbij iedere leerling die dat wil, zich kan presenteren voor (groot) ouders, vriendjes, vriendinnen etc. We werken hier inde lessen intensief en met veel aandacht naar toe en kijken er altijd erg naar uit. Er staat een mooie vleugel tot onze beschikking en na afloop kan er beneden in de bar nog wat worden nagepraat!

Wanneer                 Zaterdag 29 juni 2024
Tijd                           14.00-16.00uur
Waar                        Cultuurhuis Schoneveld Danszaal
Adres                        Zonnehout 36 Houten

Ps: Omdat er geen pauze is, kan het jongere publiek tijdens de presentatie in de hal ernaast kleuren of lezen. Kleurplaten, potloden en stripboeken zijn aanwezig. Het is níet de bedoeling dat er gespeeld wordt in de ruimtes van het gebouw.

Chordify
Jezelf begeleiden terwijl je je lievelingssong zingt? Met de app Chordify kan dit en vind jediverse popsongs met hun akkoorden op een toegankelijke manier aangeboden. Kom je er toch niet uit, ik help je graag!
Download de gratis app of ga naar https://chordify.net/

Pianoboeken tips
Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er is veel aanbod op het gebied van pianoboeken. Hierbij een paar tips:

 

Romantic Styling for piano Eugenie Rocherolle
Prachtige pianomuziek in romantische stijl voor de gevorderde pianist

                                  Bijdehandjes Lesboek 1 – Auditieve pianomethode voor kinderen van 5 tot 7 Jaar –                                               Fransen de Jong
                                  Voor de jonge beginnende pianist: een leuke methode om mee te starten met                                                      kleurplaten, ritmische spelletjes en vrolijke liedjes

 

Famous & Fun Classics – Carol Matz
Maak kennis met de grote, bekende melodieën uit de klassieke muziekwereld
en speel deze thema’s in eenvoudige setting

 

 

  The First Term at the Piano – Bela Bartok
Voor wie het aan durft. Net even anders, net even moeilijker, net even uitdagender

Wist u dat …

  • je pianospeelt met korte nagels (sorry dames). Het getik van te lange nagels is niet alleen hinderlijk qua geluid, maar belemmert ook het aanleren van het juiste touché, de aanslag
  • het storend is als de t.v. aanstaat tijdens de les. Als ik bij jullie thuis kom om les tegeven, is het fijn als het tijdens de les stil en rustig is in huis. Muziek maken vraagt concentratie en luisteraandacht. Het creëren van de juiste sfeer helpt om dit te bereiken
  • het fijner is om tijdens de pianoles te werken met een pianolampje. Dit kan ook een bureaulamp zijn die op de piano of vleugel geplaatst kan worden
  • het prettig is als uw kind voorbereid de pianoles instapt. Het mooie weer komt er aanen dat betekent weer volop buitenspelen. Wanneer het tijd is voor de pianoles, is het zowel voor mij als voor de leerling (uw zoon of dochter) fijn, als een kwartiertje voor deles begint, voorbereidingen worden getroffen. Haal uw kind alvast naar binnen, evenwat drinken, boeken klaarleggen etc. Op die manier wordt met meer rust enc oncentratie de les ingestapt

Veel lees- en speelplezier!

Warme groet,

Jacqueline