Jacqueline van der Zee (1966)

Het duurde even voordat ik m’n draai gevonden had in mijn leven. Zowel privé als in mijn carrière een laatbloeier.

Nadat ik op zestienjarige leeftijd mijn havo-diploma had gehaald, moest ik een vervolgopleiding kiezen. Ik hinkte op twee benen: het conservatorium met als hoofdvak piano of de hbo-v, een opleiding voor verpleegkundige.

Ik besloot om te gaan voor het conservatorium en deed auditie voor de vooropleiding bij Arnold Akse, pianist en pianodocent op de muziekschool te Meppel. Mijn leraar was een uitstekend pianist en begeleider die met regelmaat zelf concerten gaf. Al snel vroeg hij mij of ik zijn lessen in die periodes over wilde nemen. Vanaf dat moment tot op de dag van vandaag geef ik met veel plezier, passie en aandacht pianolessen aan leerlingen van alle leeftijden en niveaus. 

Na twee jaar vooropleiding werd ik toegelaten in het eerste jaar van het conservatorium in Groningen en een jaar later aan het Utrechts conservatorium. Ik begon mijn studie bij Thom Bollen en studeerde in 1991 af bij Ton Hartsuiker.

In die tijd was ik werkzaam als begeleidster van diverse koren, waaronder de Utrechtse Oratorium Vereniging, de Koninklijke Oratorium Vereniging te Utrecht, het Goudsch Kamerkoor en het Zoetermeers Mannenkoor. Vele concerten en optredens met deze koren volgden.

Enkele hoogtepunten waren concerten in de grote zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam met Benjamin Brittens Nicolas Cantate, samen met de Utrechtse pianist, organist en componist Wouter van Belle, het Deutsch Requiem van Brahms met het Residentie Bachkoor eveneens met Wouter, en de begeleidingen op het harmonium in de Messe Sollenelle van Rossini met o.a. het Houtens Kamerkoor Rondo. 

Toch vond ik niet de hoogste voldoening in deze vorm van musiceren en ik zocht verdieping in mijn werk. Ik kampte vaak met teleurstelling en frustraties over hoe ik mijn muzikale talent optimaal kon inzetten. Ik was zogezegd nog niet op de juiste plek aanbeland. In 1999 startte ik met de antroposofische opleiding voor muziektherapie in Zeist. Het bleek een juiste keuze hoewel er een constante haat-liefdeverhouding was tussen het antroposofische gedachtegoed van Rudolf Steiner en mijn reguliere achtergrond.

In mijn stagetijd werkte ik als muziektherapeute in de verslavingszorg, de stervensbegeleiding, met verstandelijk gehandicapten en met kinderen met uiteenlopende problematiek. Ook was ik als muziektherapeute/activiteitenbegeleidster, werkzaam in het Rosa Spierhuis te Laren, een bejaardentehuis voor kunstenaars, musici, schrijvers en dichters.

Ik studeerde in 2005 af als antroposofisch muziektherapeute. Tijdens deze studie ontdekte ik hoe leuk ik het vond om zelf teksten en muziek te schrijven en hoe heerlijk het is om te zingen. Ook kwam ik erachter dat ik een ware passie voor ritmes heb en ik heb me daar in vele workshops en cursussen (djembé, Japans Taiko-drummen, drumlessen) kunnen uitleven.

Beetje bij beetje vielen de puzzelstukjes in elkaar, en steeds meer vond ik mijn eigen weg door alle muzikale elementen te verenigen in muzikale lezingen en kleinkunstprogramma’s. Tijdens diverse kleinkunstfestivals in Utrecht lukte het me om tweemaal een finaleplaats te behalen.

De intense ervaringen en inzichten die ik in mijn leven heb opgedaan, vertaal ik nu in kleinkunstliedjes, songs, teksten en pianocomposities. Deze gebruik ik in mijn blogs, muzikale lezingen, pianosessies en workshops om over bijzondere mensen te vertellen, te spelen en te zingen. Mensen in wie ik mijzelf herken, die me troost geven, of hoop, moed en kracht bieden. Hun gedachtegoed, visie, vertrouwen en unieke leefstijl vormen voor mij een constante bron van inspiratie. Een nooit opdrogende bron die verbindt, en die ik graag wil delen met anderen.


Over mensen – voor mensen

Bereiken – bewegen – bouwen