Jacqueline van der Zee (1966)

Het duurde even voordat ik m’n draai gevonden had in mijn leven. Zowel privé als met betrekking tot mijn carrière, beschouw ik mezelf als een laatbloeier.

Na mijn studie (1986-1991) aan het conservatorium in Utrecht bij Thom Bollen en Ton Hartsuiker, was ik werkzaam als begeleidster van diverse koren, waaronder de Utrechtse Oratorium Vereniging, de Koninklijke Oratorium Vereniging te Utrecht, het Goudsch Kamerkoor en het Zoetermeers Mannenkoor.

Fijne herinneringen bewaar ik aan concerten in Het Concertgebouw te Amsterdam met Benjamin Brittens Nicolas Cantate, samen met de Utrechtse pianist, organist en componist Wouter van Belle, het Deutsch Requiem van Brahms met het Residentie Bachkoor eveneens met Wouter, en de begeleidingen op het harmonium in de Messe Sollenelle van Rossini met o.a. het Houtens Kamerkoor Rondo.

Toch vond ik niet de hoogste voldoening in deze vorm van musiceren en ik zocht naar verdieping in mijn werk. Ik startte met de antroposofische opleiding voor muziektherapie in Zeist (1999-2005).

In mijn stagetijd werkte ik als muziektherapeute in de verslavingszorg, de stervensbegeleiding, met verstandelijk gehandicapten en met kinderen met uiteenlopende problematiek. Ook was ik als muziektherapeute/activiteitenbegeleidster, werkzaam in het Rosa Spierhuis te Laren, een bejaardentehuis voor kunstenaars, musici, schrijvers en dichters.

Beetje bij beetje vielen de puzzelstukjes in elkaar, en steeds meer vond ik mijn eigen weg door alle muzikale elementen te verenigen in muzikale lezingen en kleinkunstprogramma’s. Tijdens diverse kleinkunstfestivals in Utrecht lukte het me om tweemaal een finaleplaats te behalen.

De ervaringen en inzichten die ik in mijn leven heb opgedaan, vertaal ik in kleinkunstliedjes, songs, teksten en pianocomposities. Deze gebruik ik in mijn blogs en muzikale lezingen om over bijzondere mensen te vertellen, te spelen en te zingen. Mensen in wie ik mijzelf herken, die me troost geven, of moed en kracht bieden. Hun gedachtengoed, visie, vertrouwen en unieke leefstijl vormen voor mij een constante bron van inspiratie. Levensverhalen die verbinden en die ik graag wil delen met anderen.

Aansluitend hierop heb ik drie nieuwe programma’s geschreven waarin ik aan de hand van mijn muziek mijn eigen levensverhaal wil vertellen en delen. Het zijn drie muzikale programma’s waarin persoonlijke en intieme liedjes, songs, pianomuziek (uitsluitend eigen werk) anekdotes, processen en ervaringen worden afgewisseld met het openhartig bespreken van beladen en diepgaande thema’s.”

Bereiken – Bewegen – Bouwen