Introductie Workshop Volwassenen

De huidige maatschappij stelt vaak hoge eisen aan ons. Zij laat ons soms weinig ruimte om even stil te staan bij onszelf, bij wat we willen, kunnen, dromen en nodig hebben. We worden opgeslokt door onze dagelijkse beslommeringen en voordat we het weten is er alweer een dag, een week, een maand en zelfs een leven voorbij.

Werk, gezin, sociale media en zelfs relaties en vriendschappen kunnen een onbewuste claim op onze blauwdruk (hoe we ons diep van binnen voelen) leggen en ons klein, ongelukkig en onvrij laten voelen in ons leven.

Maar de tijdsgeest verandert…

Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun krampachtig manier van leven en beseffen dat ze een onbegrensde potentieel tot hun beschikking hebben. Ze zijn zich bewust van hun onbewustheid hierin en willen daar verandering in brengen. Ze beseffen dat een grondige zelfreflectie en het werken aan zichzelf deel uit maakt van de nu te volgen processen, en kiezen voor een herziening van hun blauwdruk, hun innerlijke gids en intentie. Ze gaan op pad en wandelen stap voor stap naar een gelukkig, bewuster en rijker leven.

Deze workshop sluit aan bij het ondersteunen van deze processen en bieden een inspirerende onderbreking en aanvulling tijdens opleidingen en seminars.

Etty Hillesum: 'En tòch is het leven mooi'

In deze workshop maken we nader kennis
met de Joodse schrijfster Etty Hillesum.

Etty Hillesum was een Joodse vrouw die leefde in de Tweede Wereldoorlog. Ze had een droom, een verlangen. Ze wilde schrijfster worden. Hoewel ze veel talent had om te schrijven, zat ze zichzelf enorm in de weg en lukt het haar niet om ook maar een letter op papier te krijgen. Ze saboteerde zichzelf voortdurend met negatieve gedachtes, faalangst en onderliggende onbewuste blokkades. Ze vond geen rust in haar leven. Ze ging als een chaotische en zeer onzekere jonge vrouw door het leven en had veel verhoudingen met mannen.

Soms had ze een vlaag van inspiratie en doordacht en analyseerde dan een pittig stuk tekst, Russische literatuur het liefst, of gedichten van Rainer Maria Rilke. Echter iedere keer na zo’n inspiratiemoment krijgt ze een inzinking en voelt ze zich depressief en ongelukkig. Ze ergert zich hieraan en wenst steeds dat inspirerende moment terug.

Via vrienden van haar komt ze echter in aanraking met een psycho-chiroloog Julius Spier Ze wordt direct door hem overrompeld en voelt zich enorm aangetrokken door zijn sterke persoonlijkheid en uitstraling. Ze besluit om bij hem in therapie te gaan. Maar zoals bij alles wat Etty bevalt, wil ze het gelijk hebben. Ze wil deze man bezitten en verleiden, maar vergist zich in de krachtige levenservaring die deze Julius Spier heeft. Hij geeft toe dat ook hij zich aangetrokken voelt door Etty en er vinden ook dubieuze handelingen en worstelpartijen plaats, maar hij laat zich niet imponeren door Etty’s snelle en slimme babbels. Hij prikt erdoorheen en houdt haar een spiegel voor.

Aan het einde van dit biografische deel, verzamelen we thema’s waarvan jullie vinden dat ze als rode draad door Etty’s leven lopen, en bepalen met elkaar welk klassiek muziekstuk het beste past bij het betreffende thema. We hebben tijdens de workshop al kennis kunnen maken met deze klassieke muziekfragmenten. Deze thema’s zijn universeel en vinden vrijwel altijd herkenning en raakvlakken met de thematiek en processen waar de deelnemers en cursisten zich in bevinden.

Tijdens deze muziekvertelling studeren we een lied in die we zelf gaan begeleiden met percussie-instrumenten (trommels)

Prijzen en tijdsduur in overleg en afhankelijk van het aantal deelnemers